U bent hier: HIW-Nieuwsbrief Nieuws HIW

Nieuws HIW

Dries Deweer: "Politiek is geen wiskunde" (deredactie.be, 29/05/2016)

Dries Deweer: "Politiek is geen wiskunde" (deredactie.be, 29/05/2016)

De regering kondigt trots aan dat het Federaal Planbureau in de toekomst de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen zal berekenen. “Grote transparantie daarover zal de burgers in staat stellen de beleidsvoorstellen van verschillende partijen correct af te wegen en appelen met appelen en citroenen met citroenen te vergelijken. Beleidsvoorstellen die niet realistisch zijn, zullen het niet halen,” aldus Kris Peeters. Een overwinning voor de democratie? Ik vrees van niet.

Dries Deweer: "Politiek is geen wiskunde" (deredactie.be, 29/05/2016) - Lees verder...

Call for abstracts: The science of evolution and the evolution of the sciences

We invite submissions for papers to be presented at a two-day conference on The science of evolution and the evolution of the sciences, which will be held in Leuven, Belgium on the 12th and 13th October 2016.

Call for abstracts: The science of evolution and the evolution of the sciences - Lees verder...

Twee ZAP-vacatures: hedendaagse continentale filosofie & filosofie en ethiek van de economie

Aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven zijn er twee voltijdse vacatures: een voltijdse vacature in het zelfstandig academisch personeel in de filosofie en ethiek van de economie, een voltijdse vacature in het zelfstandig academisch personeel in de hedendaagse continentale filosofie. Voor beide vacatures kan men solliciteren tot en met: 30/09/2016

Twee ZAP-vacatures: hedendaagse continentale filosofie & filosofie en ethiek van de economie - Lees verder...

Nieuwe onderzoeksmaster vanaf 2016-2017

Nieuwe onderzoeksmaster vanaf 2016-2017

Op vrijdag 22 april heeft de Vlaamse regering de oprichting van een onderzoeksmaster wijsbegeerte goedgekeurd. Onderzoeksmasters zijn een nieuw type opleiding in het Vlaamse hogere onderwijslandschap. Ze tellen 120 studiepunten en worden aangeboden naast de disciplinemasters in hetzelfde domein. Een onderzoeksmaster moet de studenten voorbereiden op een doctoraat en een onderzoeksloopbaan. Het HIW is de eerste filosofiefaculteit in Vlaanderen die met de opleiding zal starten. Concreet betekent dit dat het HIW vanaf 2016-2017 een tweejarige Research Master of Philosophy (EN) zal aanbieden, met een verkort traject van 60 studiepunten voor studenten die al een masterdiploma in de filosofie hebben. Tegelijkertijd hebben we ook de studieprogramma’s van de eenjarige disciplinemaster (NL/EN) hervormd.

Nieuwe onderzoeksmaster vanaf 2016-2017 - Lees verder...

Pieter Adriaens en Andreas De Block winnen de Maatschappijprijs Humane Wetenschappen

Pieter Adriaens en Andreas De Block winnen de Maatschappijprijs Humane Wetenschappen

Andreas De Block en Pieter R. Adriaens hebben de KU Leuven Maatschappijprijs Humane Wetenschappen gewonnen. Ze worden bekroond voor hun onderzoek: "Zo geboren. Filosofie, wetenschap en homoseksualiteit". De uitreiking van de prijs vindt plaats op 25 mei in de Promotiezaal.

Pieter Adriaens en Andreas De Block winnen de Maatschappijprijs Humane Wetenschappen - Lees verder...

Pieter Thyssen: Een teletijdmachine? Enkel een kwestie van tijd (De Standaard)

Pieter Thyssen: Een teletijdmachine? Enkel een kwestie van tijd (De Standaard)

Vraag naar een dubbele doctor in de Noir Koffiebar en je krijgt Pieter Thyssen aan tafel. De chemicus met een boon voor filosofie was de publiekslieveling op de Science Slam van de KUL en Radio 1. Tijdreisparadox of teleportatie, met zijn enthousiasme dreigt er nooit een zwart gat. ‘Flits mij maar naar 7 mei 1824!’

Pieter Thyssen: Een teletijdmachine? Enkel een kwestie van tijd (De Standaard) - Lees verder...

Dries Deweer: "Een significante gelijkenis tussen Jambon en Trump" (deredactie.be)

Dries Deweer: "Een significante gelijkenis tussen Jambon en Trump" (deredactie.be)

Politiek filosoof Dries Deweer maakte in de Verenigde Staten grapjes over Donald Trump. Maar hij werd beschaamd toen bleek dat minister Jan Jambon en het woord "significant" daar nieuws zijn.

Dries Deweer: "Een significante gelijkenis tussen Jambon en Trump" (deredactie.be) - Lees verder...

Griet Galle: "Ik denk, dus ik leer bij" (De Standaard, 11/04/2016)

Griet Galle: "Ik denk, dus ik leer bij" (De Standaard, 11/04/2016)

Hoe kunnen we jongeren mentaal wapenen tegen radicalisering? Hoe kunnen we hun de fundamenten van onze democratische samenleving leren begrijpen en hun er als een kritische burger aan leren deelnemen? Volgens Griet Galle kan filosofie in het onderwijs helpen, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Griet Galle: "Ik denk, dus ik leer bij" (De Standaard, 11/04/2016) - Lees verder...

In memoriam: prof. em. dr. Bertrand J. De Clercq

In memoriam: prof. em. dr. Bertrand J. De Clercq

Het is onze droeve plicht u het overlijden te moeten melden van prof. emeritus Bertrand De Clercq. Tussen 1963 en 1997 was hij actief aan de faculteit Sociale Wetenschappen, eerst als assistent, vanaf 1969 als docent en vanaf 1975 als gewoon hoogleraar. In 1997 werd hij emeritus. Generaties studenten hebben hem gekend als een begenadigd lesgever van opleidingsonderdelen op het domein van de politieke en sociale filosofie en dat niet alleen aan de faculteit Sociale Wetenschappen maar ook aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, de faculteit Theologie en de faculteit Geneeskunde

In memoriam: prof. em. dr. Bertrand J. De Clercq - Lees verder...

Call for papers: Between Metaphysics, Aesthetics and Religion

On April 19-20, 2017 the Institute of Philosophy of KU Leuven (University of Leuven, Belgium) organizes a symposium entitled ‘Between Metaphysics, Aesthetics and Religion’ in honor of the retirement of Prof. William Desmond (KU Leuven and Villanova University). The keynote speakers at this occasion are Jack Caputo, Richard Kearney, John Milbank and Rémi Brague; other invited speakers are Cyril O’Regan, Christopher Ben Simpson, Willie van der Merwe and Sander Griffioen. The theme of the symposium is the metaxological philosophy of William Desmond.

Call for papers: Between Metaphysics, Aesthetics and Religion - Lees verder...

Helder De Schutter: "Open grenzen wereldwijd!" (De Standaard, 26/03/2016)

Helder De Schutter: "Open grenzen wereldwijd!" (De Standaard, 26/03/2016)

Leuven Vlaams was een vergissing. En het Arabisch als vierde taal in ons land? Wie weet, misschien, ooit, waarom niet. Geen dogma's voor Helder De Schutter, politiek filosoof (KU Leuven) én nationalist. 'Een consequente nationalist is in Vlaanderen op dit moment een federalist.'

Helder De Schutter: "Open grenzen wereldwijd!" (De Standaard, 26/03/2016) - Lees verder...

Feest van de Filosofie 2016 - fotoverslag

Feest van de Filosofie 2016 - fotoverslag

Het Feest van de Filosofie stond op zaterdag 26 maart stil bij het thema Over de grens. 's Middags gaf Frank Furedi de openingslezing in 30CC/Schouwburg. Vanaf 16 u. waren er in het STUK lezingen, workshops en panelgesprekken met Paul Scheffer, Steven Vanackere, Tom Lanoye, Nadia Fadil, Naema Tahir, Montasser AlDe'emeh, Anya Topolski, Peter Venmans, Helder De Schutter en vele anderen.

Feest van de Filosofie 2016 - fotoverslag - Lees verder...

Dries Deweer: "Waarom het niet wenselijk is om liberale vrijheden in de grondwet al te inhoudelijk uit te diepen"

Dries Deweer: "Waarom het niet wenselijk is om liberale vrijheden in de grondwet al te inhoudelijk uit te diepen"

Naar aanleiding van de aanhoudende terreurdreiging vinden deze maand parlementaire hoorzittingen plaats om de fundamentele waarden van onze democratie, waaronder de scheiding tussen Kerk en staat, nadrukkelijker te formuleren in de Belgische grondwet.

Dries Deweer: "Waarom het niet wenselijk is om liberale vrijheden in de grondwet al te inhoudelijk uit te diepen" - Lees verder...

Dries Deweer: "Verdrijft angst onze democratie?" (deredactie.be, 07/03/2016)

Dries Deweer: "Verdrijft angst onze democratie?" (deredactie.be, 07/03/2016)

Als angst het haalt van solidariteit op de EU-top over vluchtelingen kan het gedaan zijn met onze democratie, waarschuwt de auteur. Het is goed in het eigen hart te kijken, want ook jij bent verantwoordelijk voor democratie.

Dries Deweer: "Verdrijft angst onze democratie?" (deredactie.be, 07/03/2016) - Lees verder...

Grote interesse voor boekvoorstelling "De tijd, het schrift, het verschil"

Grote interesse voor boekvoorstelling "De tijd, het schrift, het verschil"

Op dinsdag 23 februari wijdde het Wijsgerig Gezelschap te Leuven een avond aan De tijd, het schrift, het verschil, het filosofisch testament van Samuel IJsseling. IJsseling overleed in 2015, kort nadat hij zijn laatste boek had voltooid. In De tijd, het schrift, het verschil komen thema’s aan bod die zowel in zijn boeken als in zijn colleges aan het HIW regelmatig aan bod kwamen. Gido Berns en Erik Meganck hielden elk een korte lezing over Sam IJsseling en zijn visie op de filosofie. Daarna kreeg het publiek de kans om vragen te stellen en met de sprekers in discussie te gaan.

Grote interesse voor boekvoorstelling "De tijd, het schrift, het verschil" - Lees verder...