U bent hier: HIW-Nieuwsbrief Nieuws HIW

Nieuws HIW

Andreas De Block en Lode Lauwaert: "Maken de Rode Duivels ons meer Belg?" (De Standaard, 29/06/2016)

Andreas De Block en Lode Lauwaert: "Maken de Rode Duivels ons meer Belg?" (De Standaard, 29/06/2016)

De voetbalgekte slaat vanavond weer toe. Dat zien we aan het aantal Belgen dat naar Rijsel trekt. Worden we nu allemaal meer Belg dan Vlaming omdat de Duivels bij de winnaars horen?

Andreas De Block en Lode Lauwaert: "Maken de Rode Duivels ons meer Belg?" (De Standaard, 29/06/2016) - Lees verder...

Andreas De Block en Lode Lauwaert: "Voetbal kijken is als naar een baby kijken" (De Standaard, 29/06/2016)

Andreas De Block en Lode Lauwaert: "Voetbal kijken is als naar een baby kijken" (De Standaard, 29/06/2016)

Hun overwinning tegen Engeland vierden de IJslandse supporters met een soort haka, samen met de spelers. Want wat telde, was de volgende ronde halen, niet mooi voetbal brengen. De IJslanders zijn zo het typevoorbeeld van de supporter. Die wil dat zijn ploeg wint, de schoonheid van het spel doet er minder toe.

Andreas De Block en Lode Lauwaert: "Voetbal kijken is als naar een baby kijken" (De Standaard, 29/06/2016) - Lees verder...

Sylvia Wenmackers geselecteerd voor Best Illusion of the Year wedstrijd op 30 juni

Sylvia Wenmackers geselecteerd voor Best Illusion of the Year wedstrijd op 30 juni

Visuele illusies zijn zowel entertainend als interessant. Jaarlijks vindt er een online wedstrijd plaats (Best Illusion of the Year), waarbij iedereen, wereldwijd, kan stemmen op zijn of haar favoriete illusie (uit een groep van 10, geselecteerd door een jury van professionele wetenschappers). Dit jaar zijn er 3 illusies bij van de KU Leuven.

Sylvia Wenmackers geselecteerd voor Best Illusion of the Year wedstrijd op 30 juni - Lees verder...

PhD Fellowship – ‘A Wittgensteinian account of free will’ (2016-2019)

As part of the research project, 'A Wittgensteinian account of free will', funded by the FWO (Research Foundation – Flanders), the Institute of Philosophy at KU Leuven (Belgium) is offering a full-time position at the predoctoral level for a three year period, starting October 1, 2016. The successful candidate will prepare a doctoral dissertation on the topic of the research project under supervision of the project's main investigators, Prof. Stefan Rummens of the Centre for Ethics, Social and Political Philosophy, and Prof. Stefaan Cuypers of the Centre for Logic and Analytic Philosophy. He or she will be integrated into the workings and research activities of both of these research centres. The salary for this position is around 1.800€ per month (after tax).

PhD Fellowship – ‘A Wittgensteinian account of free will’ (2016-2019) - Lees verder...

De Block/Lauwaert: "Voetbal, een job waar je fouten móét maken" (deredactie.be)

De Block/Lauwaert: "Voetbal, een job waar je fouten móét maken" (deredactie.be)

Wil je ook een beroep waar de baas je complimenten geeft als je met opzet een professionele fout maakt? Word voetballer. Een bedenking over filosofie en voetbal.

De Block/Lauwaert: "Voetbal, een job waar je fouten móét maken" (deredactie.be) - Lees verder...

Vacature: Doctoraatsbursaal Aristoteles Latinus

Voor het De Wulf-Mansioncentrum voor Antieke, Middeleeuwse en Renaissancefilosofie (OE) zoeken wij een doctoraatsbursaal die onderzoek zal verrichten over de receptie van Aristoteles' natuurfilosofie in de Middeleeuwen (voorziene startdatum 1 oktober 2016).

Vacature: Doctoraatsbursaal Aristoteles Latinus - Lees verder...

Neil Walker wordt 'International Francqui Professor'

Neil Walker wordt 'International Francqui Professor'

Elk jaar kent de Francqui-Stichting drie International Francqui Professor Leerstoelen toe, die het verblijf van een buitenlandse geleerde in België moeten mogelijk maken gedurende een ononderbroken periode van drie tot zes maanden. Prof. Dr. Neil Walker (University of Edinburgh) is laureaat van de leerstoel 2016-2017. Het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (i.s.m. de Faculteit Rechtsgeleerdheid en de ULB Faculté de Droit) zal in het voorjaar 2017 zijn onthaalinstelling zijn.

Neil Walker wordt 'International Francqui Professor' - Lees verder...

De Block/Lauwaert: "Moeten voetbalgoden het goede voorbeeld geven?" (deredactie.be)

De Block/Lauwaert: "Moeten voetbalgoden het goede voorbeeld geven?" (deredactie.be)

Topvoetballers zijn goden en daar kijken we graag naar op. Maar vragen we niet te veel van die voetballers? Is het terecht dat we ze ook een voorbeeldfunctie geven?

De Block/Lauwaert: "Moeten voetbalgoden het goede voorbeeld geven?" (deredactie.be) - Lees verder...

Dries Deweer: "Politiek is geen wiskunde" (deredactie.be, 29/05/2016)

Dries Deweer: "Politiek is geen wiskunde" (deredactie.be, 29/05/2016)

De regering kondigt trots aan dat het Federaal Planbureau in de toekomst de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen zal berekenen. “Grote transparantie daarover zal de burgers in staat stellen de beleidsvoorstellen van verschillende partijen correct af te wegen en appelen met appelen en citroenen met citroenen te vergelijken. Beleidsvoorstellen die niet realistisch zijn, zullen het niet halen,” aldus Kris Peeters. Een overwinning voor de democratie? Ik vrees van niet.

Dries Deweer: "Politiek is geen wiskunde" (deredactie.be, 29/05/2016) - Lees verder...

Call for abstracts: The science of evolution and the evolution of the sciences

We invite submissions for papers to be presented at a two-day conference on The science of evolution and the evolution of the sciences, which will be held in Leuven, Belgium on the 12th and 13th October 2016.

Call for abstracts: The science of evolution and the evolution of the sciences - Lees verder...

Twee ZAP-vacatures: hedendaagse continentale filosofie & filosofie en ethiek van de economie

Aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven zijn er twee voltijdse vacatures: een voltijdse vacature in het zelfstandig academisch personeel in de filosofie en ethiek van de economie, een voltijdse vacature in het zelfstandig academisch personeel in de hedendaagse continentale filosofie. Voor beide vacatures kan men solliciteren tot en met: 30/09/2016

Twee ZAP-vacatures: hedendaagse continentale filosofie & filosofie en ethiek van de economie - Lees verder...

Nieuwe onderzoeksmaster vanaf 2016-2017

Nieuwe onderzoeksmaster vanaf 2016-2017

Op vrijdag 22 april heeft de Vlaamse regering de oprichting van een onderzoeksmaster wijsbegeerte goedgekeurd. Onderzoeksmasters zijn een nieuw type opleiding in het Vlaamse hogere onderwijslandschap. Ze tellen 120 studiepunten en worden aangeboden naast de disciplinemasters in hetzelfde domein. Een onderzoeksmaster moet de studenten voorbereiden op een doctoraat en een onderzoeksloopbaan. Het HIW is de eerste filosofiefaculteit in Vlaanderen die met de opleiding zal starten. Concreet betekent dit dat het HIW vanaf 2016-2017 een tweejarige Research Master of Philosophy (EN) zal aanbieden, met een verkort traject van 60 studiepunten voor studenten die al een masterdiploma in de filosofie hebben. Tegelijkertijd hebben we ook de studieprogramma’s van de eenjarige disciplinemaster (NL/EN) hervormd.

Nieuwe onderzoeksmaster vanaf 2016-2017 - Lees verder...

Pieter Adriaens en Andreas De Block winnen de Maatschappijprijs Humane Wetenschappen

Pieter Adriaens en Andreas De Block winnen de Maatschappijprijs Humane Wetenschappen

Andreas De Block en Pieter R. Adriaens hebben de KU Leuven Maatschappijprijs Humane Wetenschappen gewonnen. Ze worden bekroond voor hun onderzoek: "Zo geboren. Filosofie, wetenschap en homoseksualiteit". De uitreiking van de prijs vindt plaats op 25 mei in de Promotiezaal.

Pieter Adriaens en Andreas De Block winnen de Maatschappijprijs Humane Wetenschappen - Lees verder...

Pieter Thyssen: Een teletijdmachine? Enkel een kwestie van tijd (De Standaard)

Vraag naar een dubbele doctor in de Noir Koffiebar en je krijgt Pieter Thyssen aan tafel. De chemicus met een boon voor filosofie was de publiekslieveling op de Science Slam van de KUL en Radio 1. Tijdreisparadox of teleportatie, met zijn enthousiasme dreigt er nooit een zwart gat. ‘Flits mij maar naar 7 mei 1824!’

Pieter Thyssen: Een teletijdmachine? Enkel een kwestie van tijd (De Standaard) - Lees verder...

Dries Deweer: "Een significante gelijkenis tussen Jambon en Trump" (deredactie.be)

Dries Deweer: "Een significante gelijkenis tussen Jambon en Trump" (deredactie.be)

Politiek filosoof Dries Deweer maakte in de Verenigde Staten grapjes over Donald Trump. Maar hij werd beschaamd toen bleek dat minister Jan Jambon en het woord "significant" daar nieuws zijn.

Dries Deweer: "Een significante gelijkenis tussen Jambon en Trump" (deredactie.be) - Lees verder...

Griet Galle: "Ik denk, dus ik leer bij" (De Standaard, 11/04/2016)

Griet Galle: "Ik denk, dus ik leer bij" (De Standaard, 11/04/2016)

Hoe kunnen we jongeren mentaal wapenen tegen radicalisering? Hoe kunnen we hun de fundamenten van onze democratische samenleving leren begrijpen en hun er als een kritische burger aan leren deelnemen? Volgens Griet Galle kan filosofie in het onderwijs helpen, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Griet Galle: "Ik denk, dus ik leer bij" (De Standaard, 11/04/2016) - Lees verder...

In memoriam: prof. em. dr. Bertrand J. De Clercq

In memoriam: prof. em. dr. Bertrand J. De Clercq

Het is onze droeve plicht u het overlijden te moeten melden van prof. emeritus Bertrand De Clercq. Tussen 1963 en 1997 was hij actief aan de faculteit Sociale Wetenschappen, eerst als assistent, vanaf 1969 als docent en vanaf 1975 als gewoon hoogleraar. In 1997 werd hij emeritus. Generaties studenten hebben hem gekend als een begenadigd lesgever van opleidingsonderdelen op het domein van de politieke en sociale filosofie en dat niet alleen aan de faculteit Sociale Wetenschappen maar ook aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, de faculteit Theologie en de faculteit Geneeskunde

In memoriam: prof. em. dr. Bertrand J. De Clercq - Lees verder...