U bent hier: HIW-Nieuwsbrief Nieuws HIW

Nieuws HIW

Dries Deweer: "Doen we mee aan een rechtvaardige oorlog?"

Dries Deweer: "Doen we mee aan een rechtvaardige oorlog?"

België trekt ten strijde. Ontslagnemend minister van defensie Pieter De Crem heeft bekendgemaakt dat België haar F16-straaljagers, C130-transportvliegtuigen en special forces ter beschikking wil stellen van de internationale coalitie die de terroristen van IS moet verslaan. Dat gebeurt opvallend geruisloos. Alsof oorlog een evidentie kan zijn.

Dries Deweer: "Doen we mee aan een rechtvaardige oorlog?" - Lees verder...

Lessen voor de XXIe eeuw - programma academiejaar 2014-2015

Lessen voor de XXIe eeuw - programma academiejaar 2014-2015

Het programma van de eenentwintigste editie van de Lessen voor de XXIe eeuw is bekend. De openingslezing wordt dit jaar gegeven door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

Lessen voor de XXIe eeuw - programma academiejaar 2014-2015 - Lees verder...

Dries Deweer: "Laat het gras maar groeien" (deredactie.be, 04/09/2014)

Dries Deweer: "Laat het gras maar groeien" (deredactie.be, 04/09/2014)

Ik weet niet hoe het bij u gesteld was, maar na de natte augustusmaand moest ik deze week dringend mijn gras afrijden. Tegen de achtergrond van de eindeloze stroom aan gruwel die via de berichtgeving op ons afkomt, deed het mij denken aan het besluit van Candide in het gelijknamige verhaal van Voltaire: Il faut cultiver notre jardin.

Dries Deweer: "Laat het gras maar groeien" (deredactie.be, 04/09/2014) - Lees verder...

 Raf Geenens & Stefan Rummens: "De weg naar België loopt langs Zweden" (De Standaard, 26/08/2014)

Raf Geenens & Stefan Rummens: "De weg naar België loopt langs Zweden" (De Standaard, 26/08/2014)

Het is best ironisch, schrijven Raf Geenens, Stefan Rummens en Stefan Sottiaux, dat uitgerekend een regering met de N-VA als grootste partij aantoont dat je federaal een coalitie kunt vormen op basis van inhoudelijke overeenkomsten, wars van communautaire tegenstellingen.

Raf Geenens & Stefan Rummens: "De weg naar België loopt langs Zweden" (De Standaard, 26/08/2014) - Lees verder...

De Groote Oorlog en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte

De Groote Oorlog en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte

Honderd jaar na de Duitse bezetting van de stad Leuven brengt het project Oorlogsdagboek Leuven het verhaal rond die gebeurtenis via de dagboekfragmenten van een tiental historische getuigen.

De Groote Oorlog en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte - Lees verder...

Vacature: deeltijds studiebegeleider (praktijkassistent)

Vacature: deeltijds studiebegeleider (praktijkassistent)

Het HIW zoekt een deeltijds praktijkassistent voor assistentie en studiebegeleiding bij filosofische vakken aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, de faculteit Letteren en de faculteit Rechtsgeleerdheid.

Vacature: deeltijds studiebegeleider (praktijkassistent) - Lees verder...

Vacancy: PhD-Fellowship in Political Philosophy on Language Policy

Vacancy: PhD-Fellowship in Political Philosophy on Language Policy

The Centre for Ethics, Social and Political Philosophy of KU Leuven's Institute of Philosophy welcomes applicants for one fully-funded four year PhD-fellowship in Political Philosophy (start date: 1 October 2014 or as soon as possible).

Vacancy: PhD-Fellowship in Political Philosophy on Language Policy - Lees verder...

Dries Deweer: "De waarde van een woord (in de politiek)" (opinie, deredactie.be)

Dries Deweer: "De waarde van een woord (in de politiek)" (opinie, deredactie.be)

Als politiek een spel was, dan heette het vandaag ‘Wie van de drie?’. Drie mannen – wederom helaas voor de vrouwen – maken zoals het er voorlopig uitziet kans op de post van federaal premier: Didier Reynders, Bart De Wever en Kris Peeters. Reynders heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ambitie ter zake. Hij had er zelfs een persoonlijke ronde van Vlaanderen als pre-campagne voor over. Als we ons echter focussen op de twee Vlamingen, dan kunnen we niet om een enigszins cynische vaststelling heen. Beide heren hebben in een niet zo ver, maar wel achterhaald verleden verklaard geen kandidaat-premier te zijn.

Dries Deweer: "De waarde van een woord (in de politiek)" (opinie, deredactie.be) - Lees verder...

Dries Deweer: "Over oorlogsretoriek en politiek fatsoen" (opinie, deredactie.be)

Dries Deweer: "Over oorlogsretoriek en politiek fatsoen" (opinie, deredactie.be)

Twee weken na de grote verkiezingsoverwinning van N-VA is er een grote stap gezet naar confederalisme. De ironie wil dat het juist de door N-VA verguisde PS was die ervoor koos om de vorming van de deelstaatregeringen prioriteit te geven boven de federale regering. Zal het bij die stap blijven, of krijgen we dadelijk de volgende stap?

Dries Deweer: "Over oorlogsretoriek en politiek fatsoen" (opinie, deredactie.be) - Lees verder...

Junior College KU Leuven: Module Filosofie

Junior College KU Leuven: Module Filosofie

Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond STEM, Geschiedenis, Life Sciences, Taal en Filosofie bieden aan gemotiveerde en getalenteerde leerlingen een interessant programma. Recente academisch-wetenschappelijke inzichten verdiepen de inhoud van bestaande vakken. De leerlingen worden uitgedaagd om hun intellectuele grenzen te verkennen en hun belangstelling voor wetenschap en onderzoek te exploreren. Ze leren zichzelf, hun interesses en hun eigen potentieel beter inschatten. Junior College wil zo een brug slaan tussen het laatste jaar van het secundair onderwijs en de universiteit en de studiekeuzebekwaamheid bevorderen. Junior College biedt in het schooljaar 2014-2015 vijf modules aan, waaronder ook een module filosofie.

Junior College KU Leuven: Module Filosofie - Lees verder...

Husserl Archief erkend als 'Topstuk'

Husserl Archief erkend als 'Topstuk'

Recent werd een dossier behandeld binnen de Afdeling Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, met als doel het erkennen van het Husserl Archief als 'topstuk' en het als dusdanig op te nemen in de Topstukkenlijst van cultureel erfgoed in Vlaanderen. De belangrijkste implicatie van deze erkenning is het feit dat er voortaan beroep kan gedaan worden op subsidies van de Vlaamse Gemeenschap voor het instandhouden, bewaren en ontsluiten van de collectie. Officiële berichtgeving van de bevoegde minister zal binnenkort volgen.

Husserl Archief erkend als 'Topstuk' - Lees verder...

Stefan Rummens: "Eindelijk wat politiek theater voor Europa" (De Standaard, 06/05/2014)

Terwijl de nationale parlementen steeds minder te zeggen hebben maar nog veel politiek theater blijven spelen, krijgt Europa steeds meer ruimte om echt beleid te voeren, maar vernemen we daar nauwelijks iets van. Dat er nu op zijn minst al Europese kopstukken zijn die met elkaar in debat gaan, is voor Stefan Rummens dan ook een stap vooruit.

Stefan Rummens: "Eindelijk wat politiek theater voor Europa" (De Standaard, 06/05/2014) - Lees verder...

 De egoïst in elk van ons (Dries Deweer, opinie, deredactie.be)

De egoïst in elk van ons (Dries Deweer, opinie, deredactie.be)

Uit de stemtesten blijkt dat de meeste Vlamingen, en vele politici met hen, vinden dat ‘leefloners’ en werklozen verplicht gemeenschapstaken zouden moeten uitvoeren. Daarmee volgen we in het spoor van ons omringende landen. Nederland experimenteert er al een tijdje mee en zeer recent presenteerde ook de Britse premier Cameron zijn ‘Help to Work’-programma met als speerpunt verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen.

De egoïst in elk van ons (Dries Deweer, opinie, deredactie.be) - Lees verder...

 Tijdschrift voor Filosofie: Jaargang 2014: Nummer 1

Tijdschrift voor Filosofie: Jaargang 2014: Nummer 1

Het eerste nummer van de nieuwe jaargang (76) van het Tijdschrift voor Filosofie bevat artikels van J.M. BERNSTEIN (Amery’s Devastation and Resentment. An Ethnographic Transcendental Deduction), Benjamin DE MESEL (Nabokov, Sartre en de triomf van de domheid), Janar MIHKELSAAR (Giorgio Agamben’s ‘Messianic Fulfilment’ of Foundationalism in Politics) en Christian FERENCZ-FLATZ (Zur ‘Anschaulichkeit’ der Einfühlung bei Husserl). In zijn boekpresentatie ‘Conversation of mankind of vergelijkende cultuurwetenschap?’ bespreekt Harry VAN DEN BOUWHUIJSEN Balagangadhara’s Reconceptualizing India Studies. Daarnaast bevat het nummer boekbesprekingen en een algemene kroniek.

Tijdschrift voor Filosofie: Jaargang 2014: Nummer 1 - Lees verder...