Nieuws HIW

 

Walen blokkeren continent? Naast de kwestie (De Standaard, met o.a. Raf Geenens & Stefan Rummens)

Het Ceta-verdag bevat wel degelijk inhoudelijke elementen om over te struikelen, zeggen Raf Geenens, Koen Lemmens, Stefan Rummens en Stefan Sottiaux. Maar de manier waarop het ontworpen werd, is minstens zo problematisch.

Walen blokkeren continent? Naast de kwestie (De Standaard, met o.a. Raf Geenens & Stefan Rummens) - Lees verder...

Call for Papers: International Conference: Images of Sovereignty

We welcome contributions to the historical debate on sovereignty as well as discussions of sovereignty in the field of contemporary political and legal philosophy. We are particularly interested in submissions that connect the historical and the contemporary debates and in submissions that investigate the role of sovereignty in our political and legal imagination. Focal points may include: the concept of sovereignty in general, sovereignty and constituent power, sovereignty and representation, sovereignty and constitutionalism, sovereignty and nationalism.

Call for Papers: International Conference: Images of Sovereignty - Lees verder...

"Mens niet reduceren" (Bart Raymaekers in Tertio, Dossier: Het gevormde geweten)

"Mens niet reduceren" (Bart Raymaekers in Tertio, Dossier: Het gevormde geweten)

Sinds de postsynodale exhortatie Amoris Laetitia van paus Franciscus staat het gevormde geweten opnieuw wat meer in de kijker. De paus legt de nadruk op dat gevormde geweten bij pastorale onderscheiding. Maar wat is het geweten precies? Hoe kunnen we het vormen? En in hoeverre speelt het een rol in de (gerechtelijke) beoordeling van menselijk handelen? Tertio sprak met twee filosofen en een rechter.

"Mens niet reduceren" (Bart Raymaekers in Tertio, Dossier: Het gevormde geweten) - Lees verder...

Religie onder kritiek. De plaats van religie in de seculiere samenleving (Paul Cortois & Guy Vanheeswijck)

Religie onder kritiek. De plaats van religie in de seculiere samenleving (Paul Cortois & Guy Vanheeswijck)

De verhouding tussen de westerse samenleving en het gegeven ‘religie’ staat sinds 9/11 en de recente terroristische aanslagen in Europa steeds verder op scherp. Zowel in de publieke opinie als in academische kringen bepleiten velen het neutrale karakter van de publieke ruimte. In het kader van de westerse moderniteit zou religie geen plaats hebben. Maar is dat wel zo eenvoudig? Juist voor wie grondig wil nadenken over de verhouding tussen religie en wetenschap en over de politieke relatie tussen kerk en staat, lijken de zaken veel complexer.

Religie onder kritiek. De plaats van religie in de seculiere samenleving (Paul Cortois & Guy Vanheeswijck) - Lees verder...

Informele hoorzitting met de religieuze leiders over  homoseksualiteit en godsdienst (29/09/2016)

Informele hoorzitting met de religieuze leiders over homoseksualiteit en godsdienst (29/09/2016)

De Commissie voor Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement organiseerde op donderdag 29 september een informele hoorzitting met de religieuze leiders over homoseksualiteit en godsdienst. Alle erkende erediensten hebben hieraan meegewerkt.

Informele hoorzitting met de religieuze leiders over homoseksualiteit en godsdienst (29/09/2016) - Lees verder...

Erik De Bom: "Wat we vandaag nog kunnen leren van Utopia van Thomas More"

Erik De Bom: "Wat we vandaag nog kunnen leren van Utopia van Thomas More"

'Moeten er nog utopieën zijn', vragen Erik De Bom en Toon Van Houdt (KU Leuven) zich af bij de 500ste verjaardag van 'Utopia' van Thomas More. Zij stellen scherp op de politieke relevantie van het 'gouden boekje'.

Erik De Bom: "Wat we vandaag nog kunnen leren van Utopia van Thomas More" - Lees verder...

Stefan Rummens: "Afvoeren, dat heilloze TTIP" (De Standaard, 03/10/2016)

Stefan Rummens: "Afvoeren, dat heilloze TTIP" (De Standaard, 03/10/2016)

Meer vrijhandel zal leiden tot meer technocratie, populisme en een verder uitgeholde democratie. En dat kan Europa missen als kiespijn, schrijft Stefan Rummens.

Stefan Rummens: "Afvoeren, dat heilloze TTIP" (De Standaard, 03/10/2016) - Lees verder...

Vacature: Financieel medewerker (deeltijds, 60%)

Voor de facultaire administratie van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte zoeken wij een Financieel medewerker (deeltijds, 60%)

Vacature: Financieel medewerker (deeltijds, 60%) - Lees verder...

Dennis Vanden Auweele: "Geen films met een happy end alstublieft!" (Campuskrant)

Dennis Vanden Auweele: "Geen films met een happy end alstublieft!" (Campuskrant)

“In The Lord of the Rings moet de kleine hobbit Frodo de ring van het kwaad vernietigen. Een schier onmogelijke taak die hij toch tot een goed einde brengt. Harry Potter lijkt in de laatste film te sterven, maar hij komt weer tot leven. En in Batman v Superman vechten de superhelden een strijd op leven en dood uit, maar na een melige twist in de plot worden ze vriendjes. Aan zo’n einde kan ik me echt ergeren”, zegt Vanden Auweele.

Dennis Vanden Auweele: "Geen films met een happy end alstublieft!" (Campuskrant) - Lees verder...

Sylvia Wenmackers: "Dus ik pas in mijn koffer" (EOS/Scilogs)

Sylvia Wenmackers: "Dus ik pas in mijn koffer" (EOS/Scilogs)

Waar komen grappen vandaan? Over die vraag gaat Jokester (Grappenmaker), een kort sciencefictionverhaal van Isaac Asimov uit 1956 over de oorsprong van humor. (Ik las het in de bundel “Een robot droomt”.) Asimov gaat uit van onze ervaring dat grappen hooguit variaties zijn op versies die we van anderen hoorden, alsof er nooit nieuwe grappen ontstaan. (Als je dit niet herkent, bedenk dan dat het geschreven is lang voor Twitter bestond.) In zijn verhaal blijkt humor een experiment te zijn van buitenaardse wezens – een experiment dat ophoudt zodra de mensen de oorsprong ervan ontdekken. Het is dus niet zonder risico dat ik in deze column de herkomst van een grap onderzoek.

Sylvia Wenmackers: "Dus ik pas in mijn koffer" (EOS/Scilogs) - Lees verder...

Helder De Schutter: ‘Wij omarmen het Engels als blije slaven’ (Bruzz.be)

Helder De Schutter: ‘Wij omarmen het Engels als blije slaven’ (Bruzz.be)

Helder De Schutter buigt zich als filosoof over taalrechtvaardigheid. Dan valt er over het meertalige Brussel wel een en ander te zeggen. “Ik zeg: laten we de wereld verbrusselen.”

Helder De Schutter: ‘Wij omarmen het Engels als blije slaven’ (Bruzz.be) - Lees verder...

Stefan Rummens: "Populistische partijen zijn nog altijd een grote bedreiging voor de democratie"

Stefan Rummens: "Populistische partijen zijn nog altijd een grote bedreiging voor de democratie"

Waar komt het succes van populistische partijen vandaan? En hoe moeten we met dat populisme omgaan? In de reeks over democratie deze week in De Morgen kwamen juiste inzichten naar boven. Populisme is vooral een reactie van kiezers die vinden dat hun noden onvoldoende ernstig worden genomen door traditionele politici. Die kiezers zijn niet dom want hun ongenoegen heeft doorgaans goede gronden. Die goede gronden zijn wat Luc Huyse de 'emigratie van de politiek' noemt: het feit dat traditionele politici een steeds groter deel van hun macht hebben moeten afstaan aan allerlei vaak technocratische instellingen. De toenemende machteloosheid van politici die daaruit volgt, voelt de ontevreden burger heel goed aan.

Stefan Rummens: "Populistische partijen zijn nog altijd een grote bedreiging voor de democratie" - Lees verder...

Andersland. Thomas More en de utopische traditie (Erik De Bom, Toon Van Houdt)

Andersland. Thomas More en de utopische traditie (Erik De Bom, Toon Van Houdt)

Mensen dromen altijd van een betere, heerlijke nieuwe wereld. Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden is het boek Utopia, de beschrijving van Thomas Mores hoogstpersoonlijke droomwereld: een niet-bestaande ideale eilandstaat.

Andersland. Thomas More en de utopische traditie (Erik De Bom, Toon Van Houdt) - Lees verder...

Wat een theater. Politiek in tijden van populisme en technocratie (Stefan Rummens)

Wat een theater. Politiek in tijden van populisme en technocratie (Stefan Rummens)

Politiek filosoof Stefan Rummens (KU Leuven) analyseert hoe onze parlementaire democratie vandaag op twee fronten tegelijk bedreigd wordt: door de toenemende macht van de technocraten aan de ene kant en door het tumult van populistische uitdagers aan de andere kant. Om aan deze dubbele bedreiging te ontsnappen, moeten we de parlementaire democratie ook op het Europese niveau heruitvinden. In een tijd waarin de Europese Unie kraakt in haar voegen, is dat geen eenvoudige boodschap.

Wat een theater. Politiek in tijden van populisme en technocratie (Stefan Rummens) - Lees verder...

Dries Deweer wint Mgr. Arthur Janssen-Prijs voor Christelijke Ethiek

Postdoctoraal onderzoeker Dries Deweer heeft de Mgr. Arthur Janssen-Prijs voor Christelijke Ethiek - 2016 van Academische Stichting Leuven met zijn werk "NAAR EEN PERSONALISTISCH REPUBLIKANISME: PERSOON-ZIJN EN BURGERSCHAP BIJ RICOEUR".

Dries Deweer wint Mgr. Arthur Janssen-Prijs voor Christelijke Ethiek - Lees verder...

Vacancy: Full-time Postdoctoral Position (Ideological Bias and Ideological Diversity in Philosophy of Science)

The Centre for Logic and Analytic Philosophy at KU Leuven (Belgium) invites applications for one full-time postdoctoral position as part of a research project on Ideological Bias and Ideological Diversity in Philosophy of Science

Vacancy: Full-time Postdoctoral Position (Ideological Bias and Ideological Diversity in Philosophy of Science) - Lees verder...

Stefan Rummens: "Van Reybrouck heeft ongelijk: partijpolitiek is fantastisch"

Stefan Rummens: "Van Reybrouck heeft ongelijk: partijpolitiek is fantastisch"

Politiek filosoof Stefan Rummens vindt dat de democratie meer theater nodig heeft, een forum dat alle burgers kan engageren. Anders regeren de technocratie en het neoliberalisme, en krijgt het populisme alleen maar meer wind in de zeilen.

Stefan Rummens: "Van Reybrouck heeft ongelijk: partijpolitiek is fantastisch" - Lees verder...