U bent hier: HIW-Nieuwsbrief Nieuws HIW

Nieuws HIW

Herman De Dijn: "De tering, de nering en de welstand" (De Standaard, 06/10/2015)

Herman De Dijn: "De tering, de nering en de welstand" (De Standaard, 06/10/2015)

We kunnen proberen om van alle burgers succesvolle ondernemers te maken, maar of we daarmee een leefbare samenleving krijgen is nog maar de vraag, zegt Herman De Dijn. Economische welstand is ook niet alles, een maatschappij moet ook haar waarden beschermen.

Herman De Dijn: "De tering, de nering en de welstand" (De Standaard, 06/10/2015) - Lees verder...

Autour de la bêtise (Roland Breeur)

Autour de la bêtise (Roland Breeur)

According to these studies, stupidity is situated between two extremes: that of the idiot and that of the spirit of seriousness. This work examines stupidity as a “phenomenon” by incorporating it into concrete problematics inspired by the thinkers who have analysed it (like Sartre, Flaubert, Proust, and Deleuze).

Autour de la bêtise (Roland Breeur) - Lees verder...

Het probleem met de lottocratie (Stefan Rummens, De Standaard, 21/09/2015)

Het probleem met de lottocratie (Stefan Rummens, De Standaard, 21/09/2015)

In een poging om de bevolking meer bij het beleid te betrekken, gaan stemmen op om burgers te loten. Zij kunnen dan wars van partijbelangen beleidsbeslissingen nemen, dat is het idee. Maar zo sluit je het noodzakelijke politieke theater uit op basis waarvan mensen hun mening vormen, werpt Stefan Rummens tegen.

Het probleem met de lottocratie (Stefan Rummens, De Standaard, 21/09/2015) - Lees verder...

Open Monumentendag 2015 (fotoverslag)

Open Monumentendag 2015 (fotoverslag)

Het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Leo XIII-seminarie namen op zondag 13 september deel aan Open Monumentendag 2015. Op onze website kan u enkele foto's bekijken die een mooie impressie geven van onze activiteiten.

Open Monumentendag 2015 (fotoverslag) - Lees verder...

Call for Papers: Leuven Kant Conference 2016

The Institute of Philosophy of KU Leuven invites submissions for the fourth Leuven Kant Conference. Papers are welcome on any aspect of Kant’s philosophy. The conference aims at stimulating fruitful exchanges between established scholars, young researchers, and PhD students. Presentation time will be 25 minutes + 20 minutes for discussion.

Call for Papers: Leuven Kant Conference 2016 - Lees verder...

 Hoe komt het dat homo’s nog niet zijn uitgestorven? (Adriaens & De Block in Interne Keuken, radio 1)

Hoe komt het dat homo’s nog niet zijn uitgestorven? (Adriaens & De Block in Interne Keuken, radio 1)

Ah ja, want die planten zich niet voort. Hoewel, misschien is seksuele geaardheid wel helemaal niet genetisch bepaald. Bestaat er eigenlijk zoiets als een homo-gen? In hoeverre is homoseksualiteit aangeboren? Of is het een ziekte? Nee wacht, dat laatste is erover. Geen weldenkend mens die dat nog durft te beweren. Maar waarom niet eigenlijk? Stel, dat nu toch zou blijken dat het een ziekte is, wat is daar dan mis mee?

Hoe komt het dat homo’s nog niet zijn uitgestorven? (Adriaens & De Block in Interne Keuken, radio 1) - Lees verder...

Call for Papers: Graduate Workshop in Modern Philosophy

On November 6, 2015, the Institute of Philosophy at KU Leuven will host the Graduate Workshop in Modern Philosophy. PhD researchers working in modern philosophy (Descartes to Hegel) are invited to present papers on any topic in this area. The time of the presentations are 20 minutes in addition to 10 minutes for discussion.

Call for Papers: Graduate Workshop in Modern Philosophy - Lees verder...

In memoriam: Prof. em. Wim de Pater

In memoriam: Prof. em. Wim de Pater

Op 3 september 2015 is professor Wim de Pater overleden. Hij was geboren in 1930 in Den Haag en na zijn priesterstudies, studeerde hij wijsbegeerte aan de Universiteit van Fribourg, o.l.v. I.M Bochenski. Na een aantal lesopdrachten in Nederland, werd hij vanaf 1970 professor aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte met een opdracht in de logica, analytische filosofie en godsdienstfilosofie. Hij lag mee aan de basis van de introductie van de analytische wijsbegeerte in Leuven en met zijn originele persoonlijkheid en brede eruditie wist hij vele generaties studenten enthousiast te maken voor thema’s uit de logica, maar ook voor de analytische kennis en taaltheorie en in het bijzonder voor zijn nieuwe benadering van de godsdienstfilosofie. Pater de Pater (of de Pater in kwadraat, zoals hij zichzelf typeerde) publiceerde op al deze terreinen, maar was ook gehecht aan zijn gastcolleges op de Filippijnen (Ateneo de Manila). Hij werd ere-gewoon hoogleraar in 1994 en behield ook daarna een levendige belangstelling voor de ontwikkelingen in de filosofie. Professor de Pater heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op het Nederlandstalige HIW en we bewaren aan hem de herinnering van een markante persoonlijkheid.

In memoriam: Prof. em. Wim de Pater - Lees verder...

Vasthouden aan wrede rituelen is een doodlopend straatje (Raf Geenens, De Standaard)

Vasthouden aan wrede rituelen is een doodlopend straatje (Raf Geenens, De Standaard)

Dat Ben Weyts zo makkelijk kan scoren in de discussie rond onverdoofd slachten, heeft vooral te maken met het gebrek aan begrip en draagvlak in onze maatschappij voor iets ‘irrationeels’ als religie, schrijft RAF GEENENS.

Vasthouden aan wrede rituelen is een doodlopend straatje (Raf Geenens, De Standaard) - Lees verder...

Zomerschool Filosofie 2015 (fotoverslag)

Zomerschool Filosofie 2015 (fotoverslag)

Van 17-20 augustus 2015 vond de jaarlijkse zomerschool filosofie plaats aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte.

Zomerschool Filosofie 2015 (fotoverslag) - Lees verder...

Jouw toevalsverhaal in #weetikveel (Radio 1) (Sylvia Wenmackers)

Jouw toevalsverhaal in #weetikveel (Radio 1) (Sylvia Wenmackers)

Op een verre reis kom je je eerste lief tegen, je buurman wint niet één maar twee keer de lotto. Je hebt vast zelf al situaties meegemaakt waarvan je zegt: "Dat kan geen toeval zijn, toch?" Of is het wel toeval? Volgens Sylvia Wenmackers zien we graag verbanden waar er geen zijn. Zij is docente aan het Centrum voor Logica en Analytische Wijsbegeerte van de KU Leuven en wijdt ons in in de wereld van toeval en kansrekening.

Jouw toevalsverhaal in #weetikveel (Radio 1) (Sylvia Wenmackers) - Lees verder...

Dries Deweer: "CD&V en de (on)deugd van het compromis" (deredactie.be)

Dries Deweer: "CD&V en de (on)deugd van het compromis" (deredactie.be)

Geen noemenswaardige vermogenswinstbelasting, geen belasting op huurinkomsten, geen indexsprong voor de huurprijzen. Wel fiscale regularisatie en een hoop extra lasten op consumptie. CD&V heeft alweer weinig reden om trots te zijn op de inhoud van een akkoord.

Dries Deweer: "CD&V en de (on)deugd van het compromis" (deredactie.be) - Lees verder...

PhD-Fellowship in Political or Legal Philosophy

The Institute of Philosophy, the long-standing faculty of philosophy at KU Leuven (University of Leuven, Belgium), welcomes applicants for a fully-funded PhD-fellowship for a four year period (starting date: 15 October 2015 or as soon as possible).

PhD-Fellowship in Political or Legal Philosophy - Lees verder...

Darian Leader will hold the Cardinal Mercier Chair 2015

Darian Leader will hold the Cardinal Mercier Chair 2015

Darian Leader (Roehampton University) will hold the Cardinal Mercier Chair at the Institute of Philosophy in the academic year 2015-2016. On Wednesday 18 November 2015 he will deliver a lecture at the Cardinal Mercier room.

Darian Leader will hold the Cardinal Mercier Chair 2015 - Lees verder...

Gerd Van Riel ontvangt mandaat van  Francqui Onderzoekshoogleraar

Gerd Van Riel ontvangt mandaat van Francqui Onderzoekshoogleraar

Met ingang van 1 september 2015 wordt prof. Gerd van Riel voor 3 jaar Francqui Onderzoekshoogleraar

Gerd Van Riel ontvangt mandaat van Francqui Onderzoekshoogleraar - Lees verder...

In memoriam: Péter Losonczi

Op 16 juni 2015 overleed Péter Losonczi, vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan het Centrum voor Metafysica, Godsdienst- en cultuurfilosofie.

In memoriam: Péter Losonczi - Lees verder...

Lode Lauwaert: "Onthouding past bij ons nihilisme" (Knack)

Lode Lauwaert: "Onthouding past bij ons nihilisme" (Knack)

De nieuwe trend rond onthouding – met acties als ‘Dagen zonder vlees’ – heeft niets met een hoger doel te maken, zegt filosoof Lode Lauwaert (KU Leuven). ‘Het is een manier om ons ‘zelf’ weer centraal te stellen: typisch voor de moderne, liberale mens.’

Lode Lauwaert: "Onthouding past bij ons nihilisme" (Knack) - Lees verder...

Profielvacature ZAP voor Specifieke Lerarenopleiding Maatschappijwetenschappen en Filosofie (deeltijds, 15%)

Aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven is er een deeltijdse vacature (15 %) in het zelfstandig academisch personeel voor de organisatie en coördinatie van de Specifieke Lerarenopleiding Filosofie. We zoeken kandidaten met een goed onderzoeksdossier, aantoonbare excellente onderwijscompetentie en dito organisatievaardigheden. Startdatum van de aanstelling: 01.10.2016.

Profielvacature ZAP voor Specifieke Lerarenopleiding Maatschappijwetenschappen en Filosofie (deeltijds, 15%) - Lees verder...