Zomerschool Filosofie

Op zoek naar intellectuele herbronning? Je kijk op de filosofie aan een update toe? Vier dagen lang kan je te gast zijn aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte voor een intensieve en veelzijdige zomercursus.

 

TorenDe zomerschool van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) richt zich op mensen die met hun interesse in de filosofie geen blijf weten. Te midden van een veeleisende job, zware studie, druk gezinsleven en/of uitgebreide sociale engagementen voelt u wel eens nood aan reflectie. De werkelijkheid, in al haar facetten, geeft immers te denken. De verwondering laat u niet los. Aan vrijblijvende mijmeringen hebt u een hekel, maar de diepgaande rationeelkritische bevraging van leven en werkelijkheid die de filosofie te bieden heeft, dat spreekt u wel aan, of daar houdt u goede herinneringen aan over. Wanneer u zichzelf hierin herkent, dan is onze zomercursus filosofie de verfrissing die u zoekt.

Onze doelgroep omvat zowel leken die op zoek zijn naar wat filosofie de dag van vandaag feitelijk inhoudt, als mensen die een degelijke inleiding in de filosofie achter de kiezen hebben (bijvoorbeeld tijdens hun studies), maar de nood aan een heropfrissing voelen, om welke reden dan ook (bv. leraars die filosofie in hun lessen betrekken zijn meer dan welkom). De zomerschool is dus niet bedoeld als bijscholing voor mensen die uitgebreide filosofiestudies achter de rug hebben, wel als een eigenzinnige inleiding of heropfrissing op academisch niveau voor de amateur-filosoof.

De zomerschool biedt geen algemene en systematische inleiding tot de filosofie. Wat ze wel doet, is u een veelzijdig en intensief programma voorschotelen, dat een representatief beeld geeft van het filosofische denken over de verschillende aspecten van leven en werkelijkheid.

Zomerschool Banner

Geciteerd

  • "Het niveau was goed en er was een grote variatie aan docenten. De korte maar stevige aanpak heeft mij gemotiveerd om opnieuw meer tijd te steken in filosofie."
  • "Deze zomercursus gaf me inzicht in waar de hedendaagse filosofie mee bezig is."
  • "Wat mij bijblijft is dat de professoren zo gepassioneerd lesgeven."
  • "Er was een grote diversiteit aan activiteiten, ideeën, thema’s en deelnemers. En een grote openheid: discussie en kritiek worden niet afgeremd."